Het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, gelegen in de Spaanse stad Sevilla, is de thuisbasis van voetbalclub Sevilla FC. Met een capaciteit van 43.883 toeschouwers is het het vierde grootste stadion van Spanje en een ware vesting voor de lokale bevolking. Gebouwd in 1958, kenmerkt het stadion zich door de imposante gevel met Sevillaanse azulejos en de iconische Gol Norte, waar de meest fanatieke supporters van de club zich verzamelen. Naast voetbalwedstrijden is het stadion ook geschikt voor andere evenementen, zoals concerten en atletiekwedstrijden.
Geschiedenis
De geschiedenis van het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion is nauw verweven met die van Sevilla FC. In de jaren 50 van de vorige eeuw kende de club een succesvolle periode, maar hun oude stadion, Estadio de Nervión, voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Onder leiding van de charismatische voorzitter Ramón Sánchez Pizjuán werd de droom van een nieuw stadion geboren. Na zijn overlijden in 1956 zette zijn opvolger, Antonio Rodríguez Caso, de plannen voort.
Het ontwerp van het stadion werd toevertrouwd aan Manuel Muñoz Monasterio, de architect die ook verantwoordelijk was voor beroemde stadions als Santiago Bernabéu en Mestalla. De bouw begon in 1955 en op 7 september 1958 werd het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion officieel geopend.
Bijzondere gebeurtenissen
Sinds de opening heeft het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion talloze memorabele momenten meegemaakt. In 1982 was het stadion het decor voor de halve finale van het WK tussen West-Duitsland en Frankrijk. Ook in de groepsfase van dit toernooi werd er in het stadion gespeeld, namelijk tussen Brazilië en de Sovjet-Unie.
Ook in het clubvoetbal werden er al de nodige grote toernooien gespeeld. Zo was het Ramón Sánchez Pizjuán onder andere in 1986 het podium van de Europacup I finale tussen Barcelona en Steaua Boekarest. In 2022 werd er opnieuw een finale gespeeld in Sevilla, ditmaal tussen Rangers en Eintracht Frankfurt in de strijd om de Europa League Finale.
Bijzonderheden over Sevilla FC
Sevilla FC, opgericht in 1890, is een van de meest succesvolle clubs in Spanje. Met 7 landstitels, 2 Copas del Rey en 7 Europa League-trofeeën behoort de club tot de top van Europa. De club staat bekend om zijn passievolle aanhang en daarmee dus ook de de unieke sfeer in het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion.
Zowel op Europees vlak als in de nationale competitie weet Sevilla altijd mee te doen om de bovenste plaatsen. Tot op heden is de club uit Andalusië recordhouder als het gaat om het aantal gewoon Europa League finales. Onder leiding van de Spaanse trainer Unai Emery wist Sevilla maar liefst drie keer op rij de beker binnen te slepen.
El Gran Derby
Minimaal twee keer het in jaar is het één groot feest in Sevilla, namelijk wanneer de clash tegen stadsgenoot Real Betis op het programma staat. ‘El Gran Derby’ staat bekend als één van de meest verhitte derby’s op de Europese velden.
Daarnaast wist Sevilla zich in de laatste jaren te ontpoppen tot een uitstekende handelaar op de internationale transfermarkt. Vooral Zuid-Amerikaanse en Latijnse spelers werden voor een prikkie binnengehaald en voor grote bedragen verkocht. Voorbeelden hiervan zijn Carlos Bacca, Diego Carlos, Dani Alves en Jules Koundé.
Toerisme en toegankelijkheid
Het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion is gelegen in de wijk Nervión, op korte loopafstand van het centrum van Sevilla. Het stadion is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het ligt vlakbij de metrohalte van Gran Plaza. Op matchdagen rijden er speciale bussen van en naar het stadion.
Voor fans die meer willen weten over de geschiedenis van Sevilla FC en het Ramón Sánchez Pizjuán Stadion, biedt de club rondleidingen aan. Tijdens deze rondleidingen kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van het stadion en de unieke sfeer proeven.
Bekende namen
In de rijke historie van Sevilla FC hebben tal van bekende spelers hun sporen achtergelaten. Enkele van de meest iconische namen zijn:
- Frédéric Kanouté: De Malinese spits speelde van 2000 tot 2007 voor Sevilla FC en is de clubtopscorer aller tijden.
- Jesús Navas: De Spaanse vleugelspeler is al sinds 2006 aan Sevilla FC verbonden en heeft met de club diverse prijzen gewonnen.
- Ivan Rakitić: De Kroatische middenvelder speelde van 2014 tot 2018 voor Sevilla FC en won met de club de Europa League.
- Antonia Puerta: Puerta speelde in de jeugd van Sevilla en wist uiteindelijk door te breken voor de club uit zijn geboorteplaats. In 2007 kwam Puerta veel te vroeg te overlijden, maar bij veel Sevilla supporters zit hij nog altijd in het hart.
- Jules Koundé: De Franse verdediger verruilde het Franse Bordeaux voor Sevilla en kostte een kleine 15 miljoen euro. Uiteindelijk verliet hij de club voor het grote Barcelona. Prijskaartje? Maar liefst 60 miljoen euro. Hiermee staat Koundé nog altijd te boeken als de grootste uitgaande transfer van Sevilla.
- Andrés Palop: De Spaanse doelman was een cultheld bij Sevilla FC en speelde een belangrijke rol in het winnen van de UEFA Cup in 2006.
Naast deze spelers hebben ook diverse Nederlandse voetballers voor Sevilla FC uitgekomen, waaronder:
- Luuk de Jong: De aanvaller speelde van tussen 2019 en 2021 voor de Los Rojiblancos en wist maar liefst 94 keer binnen de lijnen te komen.
- Karim Rekik: De verdediger speelde tussen 2020 en 2023 voor Sevilla.
- Quincy Promes: De geboren Amsterdammer kwam in 2018 over vanuit Rusland na een sterk seizoen bij Spartak Moskou en wist 49 wedstrijden te spelen. Later vertrok hij naar Ajax.
Bronnen:
- Sevilla website: https://sevillafc.es/en
GIPHY App Key not set. Please check settings
One Comment