in ,

Parkstad Limburg Stadion

Parkstad Limburg Stadion
Bouwjaar
0
Capaciteit
0

Het Parkstad Limburg Stadion, gelegen in het hart van Kerkrade, is meer dan alleen een voetbalstadion. Met een capaciteit van bijna 20.000 zitplaatsen, is het een indrukwekkende locatie die de harten van voetballiefhebbers sneller laat kloppen. Het stadion, dat in 2000 werd geopend, is een modern ontwerp met een bijzondere architectuur. De combinatie van staal en glas geeft het stadion een licht en ruimtelijk karakter.

Hoewel het stadion vooral bekend is als de thuisbasis van de voetbalclub Roda JC Kerkrade, worden er ook andere evenementen georganiseerd, zoals concerten en autoshows. Het stadion is dan ook een veelzijdige locatie die voor verschillende doelgroepen interessant is.

Geschiedenis

Het idee voor een nieuw stadion in Kerkrade ontstond in de jaren negentig. Het oude stadion van Roda JC was aan vervanging toe en voldeed niet meer aan de moderne eisen. Na een uitgebreide zoektocht naar een geschikte locatie, viel de keuze op een terrein aan de rand van Kerkrade. De bouw van het stadion duurde slechts twaalf maanden en op 15 augustus 2000 werd het stadion officieel geopend.

Bijzondere gebeurtenissen

In de geschiedenis van het Parkstad Limburg Stadion zijn verschillende bijzondere gebeurtenissen plaatsgevonden. Zo was het stadion in 2005 gastheer voor de openingswedstrijd en de halve finales van het FIFA Wereld Jeugd Kampioenschap. Ook hebben er diverse internationale voetbalwedstrijden plaatsgevonden. Naast voetbal zijn er ook talloze concerten georganiseerd, waarbij artiesten als André Hazes en Guus Meeuwis het publiek hebben vermaakt.

Roda JC Kerkrade: Een rijke historie

Roda JC Kerkrade is onlosmakelijk verbonden met het Parkstad Limburg Stadion. De club, opgericht in 1962, kwam voort uit een fusie tussen Roda Sport en Rapid JC. 

De regio (Parkstad) was tot ver in de 19e eeuw een dunbevolkte streek in het zuiden van Limburg. Toen er gaandeweg steeds meer steenkool werd gewonnen groeide de bevolking. Door het groeiende aantal inwoners kwamen ook meer sportverenigingen naar voren, wat uiteindelijk zorgde voor het ontstaan van Roda JC.

Aan het einde van de jaren ’90 en begin jaren 2000 stond Roda JC meerdere malen in de finale van de KNVB Beker, destijds ook nog de Amstel Cup. De club, die toch bekend staat als typische middenmoter, wist de beker zelfs te winnen in 1997 en 2000.

Niet alleen in het westen van het land kennen clubs als Feyenoord, Ajax, Utrecht en AZ een felle rivaliteit. Ook in het zuiden van het land kunnen ze niet altijd met elkaar door één deur. Volgens de supporters van Roda JC is MVV uit Maastricht de echte rivaal.

Toerisme en toegankelijkheid

Het Parkstad Limburg Stadion is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ruime parkeergelegenheden rondom het stadion en het treinstation Kerkrade Centrum ligt op loopafstand. 

Kom je vanuit Eindhoven, Aken of Maastricht? Volg dan de A76 richting Heerlen en neem de afslag Kerkrade. Vanaf de afslag is het stadion eenvoudig te vinden door de borden te volgen. Er zijn ruime parkeergelegenheden rondom het stadion. Voor de meest actuele routebeschrijving kun je een navigatiesysteem gebruiken.

 

Voor bezoekers die meer willen weten over het stadion en de club, worden er regelmatig rondleidingen georganiseerd. Daarnaast zijn er verschillende exclusieve mogelijkheden, zoals het bijwonen van een wedstrijd in een skybox of het organiseren van een evenement in een van de vele zalen.

Bekende namen

In de historie van de club zijn er een aantal namen die onlosmakelijk verbonden zijn met de ontwikkeling van Roda JC. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Eric van der Luer: De centrale middenvelder speelde vrijwel zijn hele carriére in de omgeving van Maastricht, Kerkrade en Aachen. Bij Tussen 1988 en 2002 speelde hij meer dan 450 wedstrijden in het eerste. Dit is nog altijd het clubrecord.
  • Ger Senden: Net als Van der Luer speelde Senden zijn gehele loopbaan in Limburg en zelfs specifiek voor Roda JC. Senden kwam tot 456 wedstrijden en staat daarmee op een mooie tweede plek.
  • Dick Nanninga: De lange centrumspits uit Groningen kwam over van Veendam en speelde ongeveer acht jaar bij Roda JC. In deze periode schoot hij de ene naar de ander tegen de touwen waardoor hij met 121 doelpunten de boeken in gaat als topscorer allertijden van Roda JC.
  • Arouna Koné: De oud aanvaller kwam in 2003 over van het Belgische Lierse SK en vertrok uiteindelijk voor maar liefst 9 miljoen euro naar PSV Eindhoven. Hier beleefde Koné een prachtige periode. In de jaren hierna speelde hij bij clubs uit onder andere Spanje en Engeland.

Conclusie 

Het Parkstad Limburg Stadion is een veelzijdige locatie die voor een breed publiek interessant is. Of u nu een fanatieke voetballiefhebber bent, geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de club of gewoon een leuke dag uit wilt, het Parkstad Limburg Stadion heeft voor ieder wat wils. De combinatie van een moderne architectuur, een rijke historie en een uitstekende bereikbaarheid maakt het stadion tot een unieke plek in Zuid-Limburg.

Bronnen:

Tickets voor Roda JC?

Bekijk dan het aanbod online.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

What do you think?

28 Points
Upvote Downvote
Vinnie Jones

Vinnie Jones: Van Voetbal Bad Boy naar Hollywood Hardman

Stade Louis II

Stade Louis II