Goodison Park, gelegen in de wijk Walton in Liverpool, is al meer dan 130 jaar de trotse thuishaven van Everton Football Club. Gebouwd in 1892, heeft het stadion een rijke geschiedenis en een unieke sfeer die het tot een van de meest iconische voetbalstadions ter wereld maakt. Het stadion staat bij de lokale bevolking ook wel bekend als de ‘The Grand Old Lady’.
Met een capaciteit van 39.572 zitplaatsen, verdeeld over vier tribunes: de Goodison Road Stand, de Gwladys Street Stand, de Bullens Road Stand en de Park End Stand, bruist Goodison Park op wedstrijddagen van passie en energie.
Naast Everton FC is Goodison Park ook gastheer geweest voor diverse andere voetbalwedstrijden, waaronder internationale interlands, FA Cup-finales en halve finales van de UEFA Cup Winners’ Cup. In 1966 was het stadion zelfs het decor voor een halve finale van het WK.
Geschiedenis
De bouw van Goodison Park begon in 1892, naar ontwerp van architect Archibald Leitch. De officiële opening vond plaats op 4 september van datzelfde jaar met een wedstrijd tussen Everton en Bolton Wanderers. De beginjaren van het stadion werden gekenmerkt door succes, met Everton dat in 1895 en 1901 de landstitel behaalde.
In de loop der decennia heeft Goodison Park diverse renovaties en uitbreidingen ondergaan. De meest ingrijpende verandering was de bouw van de Main Stand (de Goodison Road Stand) in 1926, die plaats bood aan 28.000 toeschouwers. In de jaren ’70 en ’80 werden de andere tribunes overdekt, waardoor Goodison Park een van de eerste volledig overdekte stadions van Engeland werd.
Ondanks de renovaties ademt dit stadion en de directe omgeving het pure Engelse voetbal. Zodra je een rondje loopt rondom het stadion kom je de klassieke pubs, snackbars en arbeidershuizen tegen.
Binnen het stadion wordt je geconfronteerd met de oude beleving van het voetbal; de houten klapstoeltjes zijn krap en je moet enigszins flexibel zijn om het jezelf comfortabel te maken. Daarnaast is er een kans dat je toch die ene plek hebt gekregen vlak achter een pilaar.
Ondertussen is Everton al erg ver met het nieuwe stadion, namelijk het Bramley-Moore Dock-stadion. Hier zal de club vanaf het seizoen ’25/26 zijn thuiswedstrijden gaan spelen.
Bijzondere gebeurtenissen
Naast talloze memorabele clubwedstrijden, heeft Goodison Park ook het toneel gevormd voor diverse bijzondere gebeurtenissen:
- 1894: Twee jaar na de oplevering van het stadion werd de FA Cup finale gespeeld in het Goodison Park tussen Notts County en Bolton Wanderers (4-1).
- 1966: Halve finale van het WK tussen West-Duitsland en de Sovjet-Unie.
- 1984: Finale van de UEFA Cup Winners’ Cup tussen Everton en Rapid Wien.
- 2009: Vriendschappelijke wedstrijd tussen Everton en Barcelona ter ere van de 100ste verjaardag van Goodison Park.
- 2023: In het seizoen 2022/2023 speelde Everton op het eigen Goodison Park een allesbeslissende wedstrijd voor handhaving op het hoogste niveau van Engeland. Uiteindelijk wisten ‘The Toffees’ via een 1-0 zege op Bournemouth op de slotdag zich te verzekeren van nog een seizoen in de Premier League.
Bijzonderheden over Everton FC
Everton FC, ook wel “The Toffees” genoemd, is een van de oudste en meest bekende voetbalclubs van Engeland. Opgericht in 1878, heeft de club negen landstitels, vijf FA Cups en twee League Cups gewonnen. Everton FC is ook een van de founding members van de Football League en de Premier League.
Everton speelt zijn thuiswedstrijden op steenworp afstand van stadsgenoot Liverpool. Beide stadions worden slechts door elkaar gescheiden door het Stanley Park. Opvallend feit is dat Everton in zijn beginjaren de thuiswedstrijden speelde in het stadion van Liverpool. Door een goede vriendschap tussen de eigenaar en het Everton bestuur was Anfield de thuishaven. Nadat de huur jaar op jaar werd verhoogd besloot Everton afscheid te nemen en te verhuizen naar het Goodison Park.
De prestaties van Everton FC zijn vooral noemswaardig te noemen voor het nieuwe decennium. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw groeide de club uit tot een ware Engelse grootmacht en werden ook de nodige landstitels en FA Cup’s binnen gesleept. In de jaren hierna wist de club het niveau niet vast te houden, waardoor men vooral in het rechter rijtje eindigde
Vanaf 2002 nam de Schot David Moyes het roer over en toen werd de lijn naar boven ingezet. Onder zijn bewind (ruim 11 jaar) wist Everton de strijd aan te gaan met de traditionele top teams van Engeland en mee te doen om de plekken voor Europees voetbal.
Nadat de club werd overgenomen door Farhad Moshiri volgde vooral veel onrust. Meerdere trainers (waaronder Ronald Koeman) wisten het niet aan de praat te krijgen en stonden binnen mum van tijd weer op straat.
Toerisme en toegankelijkheid
Goodison Park is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse bus- en tramhaltes in de buurt van het stadion, zoals het station Kirkdale. Daarnaast ligt het stadion aan de A580 en is dus ook met de auto goed bereikbaar. Op wedstrijddagen rijden er speciale pendelbussen van en naar het centrum van Liverpool.
Voor fans die Goodison Park van binnenuit willen bewonderen, worden er op geselecteerde dagen stadionrondleidingen aangeboden. Deze rondleidingen geven een unieke inkijk in de rijke historie van het stadion en de club.
Daarnaast biedt Everton FC diverse exclusieve mogelijkheden voor fans, zoals hospitality-pakketten en VIP-arrangementen.
Bekende namen
In de loop der jaren hebben vele bekende spelers hun kunsten vertoond op het gras van Goodison Park. Enkele van de meest iconische namen zijn:
- Dixie Dean: De legendarische spits die in de jaren ’30 scoorde aan de lopende band.
- Alan Ball: Wereldkampioen met Engeland in 1966 en een van de beste middenvelders van zijn generatie.
- Graeme Sharp: De Schotse spits die Everton in 1985 naar de landstitel leidde en nog altijd in de boeken staat als topscorer allertijden.
- Bob Latchford: De spits werd voor een record bedrag naar Everton gehaald (350.000 pond) en uiteindelijk meer dan 120 doelpunten wist te maken.
- Romelu Lukaku: De Belgische spits kwam over van Chelsea en wist zijn reputatie als groot talent bij de ‘Toffees’ in te vullen. Na 87 doelpunten vertrok hij voor een recordbedrag van ongeveer 80 miljoen naar competitiegenoot Manchester United. Lukaku is daarmee nog altijd de grootste uitgaande transfer bij Everton FC.
Naast deze Engelse legendes hebben ook diverse Nederlandse spelers en trainers onder contract gestaan bij Everton. Enkele voorbeelden zijn:
- Johnny Heitinga
- Davy Klaassen
- Donny van der Beek
- Arnaut Danjuma
- Andy van der Meyde
- Sander Westerveld
- Royston Drenthe
- Maarten Stekelenburg
- Ronald Koeman (Trainer)
Bronnen:
- Everton FC website: https://www.evertonfc.com/
GIPHY App Key not set. Please check settings