in ,

Borussia-Park

Borussia Park
Bouwjaar
0
Capaciteit
0

Het Borussia-Park, geopend in 2004, is het trotse thuisstadion van Borussia Mönchengladbach, een gevestigde Duitse voetbalclub in de Bundesliga. Met een capaciteit van 54.067 toeschouwers, waarvan 16.145 staanplaatsen, bruist het stadion tijdens wedstrijden van een ongeëvenaarde sfeer. De moderne architectuur, met een opvallend stalen frame en een transparant dak, zorgt voor een unieke uitstraling. 

Geschiedenis

Voordat het Borussia-Park in 2004 zijn deuren opende, speelde Borussia Mönchengladbach haar wedstrijden in het Bökelbergstadion. Dit iconische stadion, gebouwd in 1923, voldeed echter niet meer aan de moderne veiligheidsnormen en internationale eisen. De bouw van het Borussia-Park was dan ook een noodzakelijke stap om de toekomst van de club veilig te stellen. Met een investering van 85 miljoen euro werd een ultramodern stadion gerealiseerd, dat al snel een geliefd symbool van Mönchengladbach werd.

Bijzondere gebeurtenissen

Sinds de opening heeft het Borussia-Park tal van memorabele momenten meegemaakt. In 2021 was het stadion het decor voor de achste finale van de UEFA Champions League tussen Borussia Mönchengladbach en Manchester City. Over twee wedstrijden bleken de Engelsen een maatje te groot voor de Duitsers (4-0).

 In 2015 vond er een vriendschappelijke interland plaats tussen Duitsland en Brazilië, wat resulteerde in een 3-2 overwinning voor de thuisploeg. Ook diverse concerten van internationale artiesten, zoals Coldplay en Ed Sheeran, vonden plaats in het Borussia-Park.

Borussia Mönchengladbach: Meer dan een voetbalclub

Borussia Mönchengladbach, ook wel bekend als “Die Fohlen” (De Veulens), is meer dan een voetbalclub. Het is een identiteitssymbool voor de stad Mönchengladbach en een belangrijke factor voor de sociale cohesie in de regio. De club heeft een rijke historie die teruggaat tot 1900 en heeft een trouwe aanhang die bekend staat om hun passie en vocale support.

Toerisme en toegankelijkheid

Het Borussia-Park is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een treinstation op loopafstand van het stadion en diverse busverbindingen stoppen in de buurt. Op matchdagen is er een speciale pendeldienst die supporters van en naar het stadion brengt.

Voor diegenen die met de auto komen, is er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Neem bij Venlo de A73 en de A61 en na een kwartier doemt het Borussia-Park al aan je rechterhand op. Een gratis parkeertip: zet je auto op P7, de parkeerplaats het dichtst bij de snelweg. Het is dan iets verder lopen naar het stadion, maar na afloop kan het je uren aan wachttijd schelen.

Naast wedstrijddagen biedt het Borussia-Park ook diverse rondleidingen aan. Tijdens deze tours kunnen fans een kijkje achter de schermen nemen van het stadion, de kleedkamers bewonderen en het veld betreden waar hun idolen schitteren. Voor een exclusieve ervaring kunnen VIP-arrangementen worden geboekt, inclusief toegang tot speciale lounges en gourmetcatering.

Bekende namen

In de loop der jaren hebben tal van talentvolle spelers hun sporen nagelaten op het Borussia-Park grasmat. Enkele bekende namen zijn:

  • Lothar Matthäus: Wereldkampioen met Duitsland in 1990 en spelmaker van Borussia Mönchengladbach van 1979 tot 1984.
  • Jupp Heynckes: De voormalig aanvaller van ‘Die Fohlen’ en oud trainer van onder andere Bayern München speelde meer dan 400 wedstrijden voor Gladbach en wist daarin maar liefst 298 doelpunten te maken. Hiermee is hij nog altijd de topscorer allertijden.
  • Berti Vogts: De oud rechtsback speelde tijdens zijn carriére alleen voor Gladbach en de teller van het aantal wedstrijden eindigde hiermee op 538, het hoogste aantal in de clubgeschiedenis.
  • Stefan Effenberg: Middenvelder die met Borussia Mönchengladbach de Bundesliga titel won in 1995 en later succesvol was bij Bayern München en de Italiaanse Serie A.
  • Marco Reus: Reus begon zijn carriére bij Borussia Mönchengladbach en wist zich hier in de kijker te spelen van Dortmund. Het grootste gedeelte van zijn carriére zou hij actief zijn bij de Geel-zwarten, maar desalniettemin zijn de fans in Mönchengladbach trots op zijn ontwikkeling.
  • Marc-André Ter Stegen: De keeper die in het Duitse elftal altijd gezien wordt als de nummer twee achter Manuel Neuer, maar tussen 2010 en 2014 ontzettend veel indruk wist te maken bij Gladbach. Dit leverde in 2014 een transfer op naar het grote Barcelona.

Naast deze Duitse voetballers hebben ook diverse Nederlandse spelers voor Borussia Mönchengladbach uitgekomen. Enkele bekende namen zijn:

  • Luuk de Jong: Spits die van 2019 tot 2021 bij Borussia Mönchengladbach speelde en met zijn 35 doelpunten een belangrijke bijdrage leverde aan het succes van de club.
  • Roel Brouwers: Verdediger die van 2007 tot 2010 bij Borussia Mönchengladbach speelde en meer dan 100 wedstrijden voor de club speelde.
  • Patrick Paauwe: De verdediger, die ook voor Feyenoord uitkwam, kwam over van het Franse Valenciennes FC en wist uiteindelijk een kleine 60 wedstrijden te spelen voor Borussia Mönchengladbach.
  • Marcel Meeuwis: De middenvelder speelde het grootste gedeelte van zijn carriére bij clubs onder de rivieren in Nederland zoals Roda JC, Willem II en VVV Venlo. Toch wist hij nog een buitenlands avontuur aan te gaan in Mönchengladbach en ongeveer 21 wedstrijden te spelen. 

Bronnen:

Voetbalreis naar Gladbach?

Bekijk dan het aanbod van Voetbalreizen.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

What do you think?

19 Points
Upvote Downvote
Hillsborough

Hillsborough 

SparkassenPark

SparkassenPark